Αρχική » Γιορτή του κάστανου

Γιορτή του κάστανου

Η γιορτή του κάστανου διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο μήνα, όταν ωριμάζουν τα κάστανα και αρχίζει η συγκομιδή τους. Σε αυτή μετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι και χορευτικά τμήματα από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στους πολυάριθμους επισκέπτες προσφέρονται ψημένα και βρασμένα κάστανα, άφθονο κρασί και πολλά τοπικά προϊόντα και εδέσματα. Η γιορτή διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και το Δήμο Θέρμης.

Στόχος της γιορτής του Κάστανου είναι η γνωριμία και η ανάδειξη της ομορφιάς και του πλούτου του φυσικού περιβάλλοντος του χωριού, η προβολή του λαϊκού πολιτισμού και η προώθηση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, η διοργάνωση εκπέμπει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την ανάγκη της προστασίας της βιοποικιλότητας και της διάσωσης και βελτίωσης των αυτόχθονων ποικιλιών της καστανιάς με την εκμετάλλευση των οποίων επέζησαν πολλές γενιές στο παρελθόν

Με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λιβάδι μας εδώ και χρόνια

Η γιορτή λειτουργεί , ως το εφαλτήριο για να μπορέσει να διαπιστώσει κάποιος τι θησαυρός κρύβεται δίπλα στη πόλη της Θεσσαλονίκης, τόσο με τη γιορτή, όσο και με άλλες δράσεις..