Αρχική » Απογραφή 2021

Απογραφή 2021

H απογραφή του 2021 ξεκίνησε!

Στόχος μας να απογραφούν πάνω από 300 άτομα.

• Όλα τα μέλη της οικογένειας να απογραφούν στο Λιβάδι.
• Δεν επηρεάζει το εκλογικό δικαίωμα.
• Δεν επηρεάζει την οικογενειακή μερίδα του καθενός

Η Κοινότητα Λιβαδίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο καλεί τους Λειβαδιώτες να απογραφούν στον τόπο τους!

Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε για το χωριό μας είναι ένα :

Να απογραφούν πάνω από 300 άτομα.

Γιατί:

Η απογραφή ισχύει για τα επόμενα 10 χρόνια και:

  • Κερδίζουμε 5μελές κοινοτικό συμβούλιο εκπροσώπησης για διοικητικά και νομικά θέματα της τοπικής κοινωνίας στην τοπική αυτοδιοίκηση
  • Κερδίζουμε πιο μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις για το χωριό μας
  • Κερδίζουμε μεγαλύτερη απορρόφηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα

Πιο πολλοί – πιο δυνατοί

Προσοχή: Η απογραφή σου γίνεται ΜΟΝΟ σε ένα μέρος!

Δεν επηρεάζει το εκλογικό δικαίωμα, ούτε την οικογενειακή μερίδα του καθενός, η οποία μπορεί να υπάγεται σε άλλο Δήμο.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτριος Γουδήρας, πρόεδρος Κοινότητας Λιβαδίου 6977824393

Δημήτριος Αποστολίδης, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου 6972771820

Αναλυτικά όλη η διαδικασία

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για την απογραφή πληθυσμού στο gov.gr

Ξεκίνησε η η γενική Απογραφή Πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ), που από φέτος θα γίνει με την μέθοδο της αυτοαπογραφής, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η απογραφή του πληθυσμού διενεργείται κάθε δέκα χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών αποσκοπεί στην καταγραφή του συνόλου του μόνιμου και του νόμιμου πληθυσμού της χώρας, των κατοικιών κάθε είδους και των χαρακτηριστικών τους καθώς και των μεταναστευτικών ροών από και προς την Ελλάδα.

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών αποσκοπεί στην καταγραφή του συνόλου του μόνιμου και του νόμιμου πληθυσμού της Χώρας, των κατοικιών κάθε είδους και των χαρακτηριστικών τους καθώς και των μεταναστευτικών ροών από και προς την Ελλάδα.

Η ΕΛΣΤΑΤ λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες που έχει φέρει η πανδημία του κορονοϊού, βάζει τέλος στην μέθοδο απογραφής «πόρτα – πόρτα» που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, οι περίπου 60.000 απογραφείς που έχουν προσληφθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν ήδη ξεκινήσει να εναποθέτουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Αναλυτικότερα, κατά τη διενέργεια της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, καταγράφονται, σύμφωνα με το Νόμο 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄/05-02-2021), στοιχεία που συντελούν στη συλλογή δεδομένων για τα ακόλουθα:

  • την καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής,
  • την καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, που έχουν ελληνική υπηκοότητα και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
  • τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη σύνθεση των νοικοκυριών και των πυρηνικών οικογενειών, αναφορικά με τον αριθμό των μελών τους,
  • τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού,
  • την καταμέτρηση του αριθμού των κατοικιών κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες) και η συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους,
  • τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη μετανάστευση, εισερχόμενη και εξερχόμενη.

Η διαδικασία απογραφής

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα έναν μοναδικό κωδικό αριθμό, ο οποίος αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη οικία.

Στην συνέχεια, ο εκπρόσωπος κάθε οικίας θα έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Σημαντικό προς αναφορά είναι πως σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

Η διαδικασία για όσους/ες δεν αυτοαπογραφούν

Στην περίπτωση που ο εκάστοτε πολίτης δεν καταφέρει να ακολουθήσει τα βήματα της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), τότε ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ θα τους επισκεφτεί από τις 27 Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μόνο σε αυτή την περίπτωση η απογραφή θα γίνει με την, έως τώρα, συνηθισμένη μέθοδο που γινόταν τα προηγούμενα έτη.

Πώς θα αναγνωρίσετε τον απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ;

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορονοϊού COVID-19.